<

PRZEPIS NA PIERNIKI


Składniki na 50 – 60 sztuk pierników:

  1. 1/4 szklanki miodu
  2. 80 g masła
  3. 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  4. 1 jajko
  5. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  7. 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  8. opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Powrót na strone główną